NOS NieuwsAangepast

Fox: identiteit Navy Seal bekend

Het Amerikaanse tv-station Fox News zegt dat het de identiteit heeft achterhaald van de commando die een boek schreef over de dood van Osama bin Laden. De schrijver deed zelf aan de militaire operatie mee.

Achter het pseudoniem 'Mark Owen' gaat volgens Fox News Matt Bissonette schuil, een 36-jarige voormalige Navy Seal uit Alaska. Hij zou het boek 'No Easy Day: The Firsthand Account of the Mission That Killed Osama Bin Laden' hebben geschreven, samen met journalist Kevin Maurer, een specialist op het terrein van commandoacties. Hun boek komt op 11 september uit.

Volgens de uitgever was 'Owen' een van de eersten die op 2 mei 2011 in de Pakistaanse stad Abbottabad de kamer van Osama bin Laden binnengingen. De al-Qaidaleider werd vrijwel direct doodgeschoten. Of 'Owen' ook heeft geschoten, is onduidelijk.

Woede

De berichten over de verschijning van het boek hebben volgens Fox News de woede gewekt van andere Navy Seals. Die verwijten 'Owen' dat hij de geheimhoudingsplicht schendt en daardoor toekomstige missies in gevaar brengt.

De publicatie zal nauwlettend worden gelezen door medewerkers van het Amerikaanse ministerie van Defensie en de CIA. Mogelijk bevat het boek informatie die geheim had moeten blijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl