NOS NieuwsAangepast

Ophef over brieven Breivik

De rechtbank in Olso doet vrijdag uitspraak in de zaak tegen Anders Breivik, de man die terechtstaat voor de moord op 77 mensen. De meesten van hen kwamen om op het Noorse eiland Utøya. Bij een aanslag op een regeringsgebouw in Oslo kwamen acht mensen om het leven.

Breivik is in de gevangenis doorgegaan met het verspreiden van zijn ideologie. Aanhangers hebben verschillende brieven van zijn hand op internet gezet. Breivik heeft volgens de Noorse wet de vrijheid om te corresponderen en daar maakt hij ook gebruik van.

Handtekening

Op verschillende blogs staan brieven die aan Breivik worden toegeschreven. Zijn advocaat bevestigt tegenover de NOS dat de handtekening onder de brieven "echt lijkt" en dat de boodschap volledig overeenkomt met zijn ideologie. Ook details uit de brieven over wat hij doet en van plan is in de gevangenis, kloppen.

Breivik gebruikt de brieven om contact te houden met de buitenwereld. Zo schrijft hij: "Ik offerde mijn oude vrienden en familie op voor 22 juli 2011 (de dag waarop Breivik de aanslagen pleegde, red.). Dus nu en in de toekomst zijn de mensen met wie ik schrijf mijn familie".

Gevangenisnetwerk

Het gaat in de brieven veel over een gevangenisnetwerk dat de Noor wil oprichten. "Er moet een Europees gevangenisnetwerk komen dat patriottische martelaren helpt. [...] Zo'n netwerk bestaat al in Amerika (Aryan Brotherhood) maar nog niet in Europa." Met zo'n netwerk wil Breivik zijn ideologie verder verspreiden.

Ook staat in de brieven dat hij boeken schrijft over zijn ideeën. Met de aanslagen van vorig jaar wilde Breivik Noorwegen beschermen tegen de islam. Volgens de Noor voerden de sociaaldemocraten een veel te mild migratiebeleid.

Boosheid

Sommige Noren zijn boos dat Breivik met zijn brieven van achter de tralies kan doorgaan met zijn strijd tegen de multiculturele samenleving. Volgens de directeur van de gevangenis waar Breivik de afgelopen maand zat, worden al zijn brieven gelezen. "Als hij te ver gaat, worden zijn brieven gecensureerd, maar de vrijheid van meningsuiting is in Noorwegen een groot goed. Die geldt ook voor Anders Breivik."

De Noor krijgt ook brieven toegestuurd. Volgens een van zijn advocaten heeft hij zo'n 600 brieven ontvangen uit de hele wereld.

In Nederlandse rechts-extremistische kringen zou het postadres van Breivik ook rondgaan. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst houdt dergelijke correspondentie goed in de gaten. De dienst wil niet zeggen of Breivik brieven naar sympathisanten in Nederland heeft gestuurd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl