NOS NieuwsAangepast

Extra geld in stroppenpot Rabobank

De Rabobank heeft in het afgelopen half jaar 1,1 miljard euro toegevoegd aan de stroppenpot. Nog nooit heeft de grootste bank van Nederland zo veel geld opzij moeten zetten om de gevolgen van de crisis op te vangen. Het bedrag is bijna 500 miljoen hoger dan wat de bank in 2011 als verlies moest nemen.

Het geld is nodig om tegenvallers in het vastgoed (huizen en kantoren), faillissementen en wanbetaling bij bedrijven en hypotheken op te vangen.

Op de woningmarkt merkt de bank dat de crisis hard toeslaat. De afgelopen periode is het aantal verkochte woningen gehalveerd. De prijzen zullen de komende maanden ook verder dalen, verwacht de bank. Topman Piet Moerland houdt rekening met een waardevermindering van nog minstens 5 procent.

'Creatieve oplossing'

Moerland reageerde ook op recente verkiezingsplannen van de PvdA om ABN-Amro in staatshanden te houden. "Ik ben tegen een permanente staatsbank", zo liet hij weten. Het plan van VNO/NCW-voorzitter Wientjes om pensioenfondsen te vragen in de Nederlandse economie te investeren, kan wel genade vinden in zijn ogen. Hij noemt het een oranje oplossing. "Banken hebben het moeilijk. Creatieve oplossingen om te helpen zijn wat mij betreft welkom."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl