NOS NieuwsAangepast

Ruim 1100 vragen voor politici

Op de NOS-site VraaghetDenHaag.nl hebben, een week na de lancering, ruim 1100 mensen een vraag gesteld. Een selectie uit die vragen wordt aan politici voorgelegd in NOS-uitzendingen over de verkiezingen, zoals in het eerste lijsttrekkersdebat van gisteravond.

Er werd onder meer een vraag gesteld van Jan van der Lee, die zich afvraagt of hij op 12 september wel moet gaan stemmen. Hij zegt het vertrouwen in de politiek volledig kwijt te zijn.

"Het afgelopen jaar is gebleken dat de Nederlandse overheid onbetrouwbaar is door lopende afspraken aan te passen. Voor diverse partijen geldt niet meer: afspraak is afspraak. Dus maar lekker thuisblijven?"

Teleurgesteld

Van der Lee is niet de enige die er zo over denkt. Veel deelnemers aan Vraag het Den Haag zeggen teleurgesteld te zijn in de politiek en vinden dat de lijsttrekkers nu, voorafgaand aan de verkiezingen, al over de schaduw van hun eigen verkiezingsprogramma heen moeten springen.

Bart Butter vraagt bijvoorbeeld: "Waarom kunnen jullie niet meer de nadruk leggen op de aanknopingspunten en gezamenlijke ideeën voor de verkiezingen? Er zal toch een coalitie gevormd moeten worden waarbij partijen water bij de wijn moeten doen. Wie durft verder te kijken dan het politieke spel tijdens de campagnes?"

En Hesther van Beeck wil weten: "Vijf kabinetten op rij zijn gevallen. Hoe gaat uw partij ervoor zorgen dat in de volgende regeerperiode het landsbelang centraal staat en dit kabinet niet ook vroegtijdig strandt?"

Griekenland

Daarnaast zijn er veel mensen die zich zorgen maken over de bezuinigingen die ons te wachten staan en zich afvragen of we wel moeten doorgaan met betalingen aan noodlijdende landen als Griekenland.

In het eerste lijsttrekkersdebat werd in die categorie de vraag gesteld van Frank Rijs. Hij wilde van de politici weten hoe zij het bij de Nederlandse kiezer kunnen rechtvaardigen om aan de ene kant flinke lastenverzwaringen door te voeren en de koopkracht aan te tasten en aan de andere kant "grote bedragen van ons belastinggeld" in te zetten "voor failliete landen en landen waarvan het zeer onzeker is dat het geld terugkomt".

Ander belangrijk thema voor de vragenstellers op website is de betaalbaarheid van de zorg. Zo vraagt Bep de Graaf: "Er komt volgend jaar een eigen bijdrage in de zorg van 350 euro. Hoe kunnen politici dat verkopen aan mensen die ziek zijn en een heel laag inkomen hebben?" Deze vraag is ook in de uitzending gesteld.

Te gast

De komende twee weken heeft de NOS elke ochtend een andere lijsttrekker te gast, die achtereenvolgens in het Radio 1 Journaal, het tv-Journaal en op Politiek 24 optreden.

CDA-leider Van Haersma Buma bijt op maandag 27 augustus de spits af. Later komen Rutte (VVD), Samsom (PvdA), Wilders (PVV), Roemer (SP), Pechtold (D66), Sap (GroenLinks), Slob (ChristenUnie), Van der Staaij (SGP), Thieme (Partij voor de Dieren) en Brinkman (DPK).

Heb je een vraag voor één van deze lijsttrekkers? Stel hem dan op VraaghetDenHaag.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl