NOS NieuwsAangepast

VVD: thuishulp zelf betalen

De VVD wil dat het recht op huishoudelijke hulp in de thuiszorg vervalt. Alleen mensen die echt geen geld hebben, kunnen aankloppen bij hun gemeente. Dat zegt VVD-minister Schippers van Volksgezondheid.

Nu betalen alle mensen met thuiszorg een eigen bijdrage. Ze krijgen dan ook huishoudelijke hulp. Schippers vindt het raar dat sommige mensen een werkster hebben en die de deur uitdoen als ze hulpbehoevend worden. "Mensen die het zelf redden, kunnen het ook zelf doen", zei ze in het Radio 1 Journaal.

De VVD-minister wil de stijgende kosten in de zorg beperken. "We moeten de zorg overeind houden en dan moet je kiezen. Je kunt niet alles uit de pot betalen."

Wijkverpleegkundigen

Schippers vindt net als de PvdA dat er flink moet worden geïnvesteerd in het aantal wijkverpleegkundigen. Die kunnen volgens de minister goed beoordelen of er extra zorg nodig is, of dat een patiënt een sociaal netwerk heeft dat de zorg kan opvangen.

Ze denkt verder aan hulp bij praktische zaken, zoals het aan- en uittrekken van steunkousen. "We gaan kleine kinderen echt niet dwingen om hun gehandicapte moeder te verschonen."

AWBZ

Eerder deze week werd bekend dat Schippers ook wil ingrijpen in de ouderenzorg om de AWBZ betaalbaar te houden. Ze zegt af te willen van het principe dat mensen een scootmobiel gaan halen, omdat ze daar nu eenmaal recht op hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl