NOS NieuwsAangepast

'Meer controles bij Odfjell zelf'

Voortaan moeten chemische bedrijven als Odfjell meer op locatie gecontroleerd worden. Dat concludeerde de Zuid-Hollandse milieugedeputeerde Rik Janssen tijdens een commissievergadering over de recente problemen bij de tankterminal in de Botlek.

Het werk bij Odfjell werd eind juli stilgelegd omdat er veel niet klopte bij het bedrijf. "Er was een papieren werkelijkheid ontstaan dat Odfjell juist goed op weg was, terwijl dat in realiteit anders bleek te zijn. Ik ben daar heel erg van geschrokken", zei gedeputeerde Janssen gisteren tegen RTV Rijnmond. Daarom wil Janssen het huidige inspectiebeleid van de provincie evalueren.

Janssen gaf tijdens de vergadering aan te weinig instrumenten te hebben om bedrijven als Odfjell in de gaten te kunnen houden, terwijl staatssecretaris Atsma woensdag net liet weten dat de Provinciale Staten juist wel instrumenten hebben om dergelijke situaties aan te pakken.

Werkgelegenheid

Er bestaat niet alleen ongerustheid over de veiligheid bij Odfjell. De vakbonden zijn ook ongerust over werkgelegenheid. Sinds het bedrijf eind juli werd stilgelegd vrezen de 350 Nederlandse werknemers van het Noorse bedrijf voor hun baan.

FNV en CNV zijn bang dat het bedrijf failliet gaat. Door de veiligheidsproblemen heeft de Rotterdamse vestiging dit jaar al een miljoen dollar verlies gedraaid. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die Odfjell gisteren bekendmaakte.

Het bedrijf hoopt tegen het derde kwartaal weer op 50 procent van de capaciteit te kunnen draaien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl