NOS NieuwsAangepast

Lijsttrekkers: nog niet formeren

Lijsttrekkers van verschillende partijen willen geen voorkeur uitspreken voor een coalitie. In het NOS-lijsttrekkersdebat benadrukten veel partijleiders het belang van goede samenwerking na de verkiezingen.

PvdA-leider Samsom zei dat hij er nooit een geheim van heeft gemaakt dat hij goed met het CDA zou kunnen samenwerken. "Maar wat nodig is, is dat partijen principes met elkaar afspreken en dat de pijn van de crisis eerlijk wordt verdeeld," voegde hij eraan toe. Hij denkt dat het land dan een kabinet krijgt dat de vier jaar volmaakt.

'Mijn idealen'

CDA-leider Buma zei over de mogelijke coalitie "dat dit spel de komende drie weken in elk debat kan worden gevoerd", maar hij is niet van plan dat te doen. "Het gaat in de formatie om mijn idealen, en niet om de vraag wie de meerderheid heeft."

ChristenUnie-leider Slob benadrukte dat het slecht is voor de stabiliteit dat er voor de vijfde keer in tien jaar Kamerverkiezingen zijn en dat de opdracht is zo meteen met elkaar de crisis aan te pakken. Volgens hem keren mensen zich anders van de politiek af.

'Geen coalitie-spelletje'

D66-leider Pechtold zei dat het "geen coalitie-spelletje is, drie weken voor de verkiezingen." Hij voegde eraan toe dat er een kabinet moet komen dat knopen doorhakt, net zoals in het voorjaar in het Vijfpartijenakkoord is gebeurd.

GroenLinks-lijsttrekker Sap sprak een voorkeur uit voor een progressief blok met de PvdA en D66. Ze verweet anderen dat die daar onduidelijk over zijn. Sap zou ook in een kabinet onder SP-leider Roemer kunnen zitten. "Dat is de kans om eerlijk uit de crisis te komen," zei ze.

De partijen formuleerden niet op voorhand breekpunten. Het was het eerste televisiedebat tussen lijsttrekkers. De lijsttrekkers van VVD, SP en PVV deden niet mee. VVD-leider Rutte wil zijn campagne pas beginnen op het VVD-verkiezingscongres van zaterdag. SP-voorman Roemer is bang voor een "overkill" aan debatten en PVV-lijsttrekker Wilders is op vakantie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl