NOS NieuwsAangepast

Waterstofperoxide tegen algen

De giftige algen in de Ouwerkerkse kreek worden bestreden met waterstofperoxide. Volgende week kunnen mensen weer in de kreek zwemmen, zegt dijkgraaf Toine Poppelaars van Waterschap Scheldestromen.

Een proef met het injecteren van waterstofperoxide in een deel van de kreek is geslaagd. Daarom is het waterschap begonnen met het injecteren van de hele kreek.

Twee weken geleden sloeg de Veiligheidsregio Zeeland groot alarm nadat in een kreek in Ouwerkerk een giftige alg was gevonden. Het doorslikken van de alg kan verlammingsverschijnselen veroorzaken. Zo is een hond dood gevonden die in de kreek had gezwommen.

Eerste keer

Het is voor het eerst dat het injecteren van waterstofperoxide is gebruikt voor het bestrijden van een algenplaag. En de resultaten zijn positief, zegt dijkgraaf Poppelaars.

"De populatie van de alg is met 99,9 procent teruggebracht." Volgens Poppelaars is er ook niet veel schade toegebracht aan de natuur.

"We waren bevreesd voor dode vissen die in het water zouden drijven, maar dat viel mee. Er waren alleen een paar dode stekelbaarsjes."

Doses

"In samenwerking met medewerkers van de universiteit van Amsterdam en enkele andere wetenschappers is uiteindelijk de juiste doses waterstofperoxide vastgesteld die nodig was voor het doden van de alg, zonder dat de rest van de flora en fauna werd aangetast."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl