NOS NieuwsAangepast

Curiosity maakt testrit op Mars

Ruim twee weken na de landing op Mars gaat Curiosity vandaag voor het eerst een testrit maken. Als alles goed werkt kan de Marswagen komend weekend echt aan het werk.

Curiosity begint vandaag voorzichtig en zal drie meter vooruit rijden. Dan moet de verkenner naar rechts draaien en vervolgens een paar meter achteruit rijden. De hele operatie zal een half uur duren.

Eerder heeft het Curiosity-team het stuurmechanisme al getest door de wielen te draaien. Ook de wetenschappelijke instrumenten aan boord van de wagen zijn de afgelopen dagen aan tests onderworpen.

Zondag werd de ruim 2 meter lange robotarm uitgeprobeerd. De arm heeft onder meer een boor en een schep om grond- en steenmonsters te verzamelen.

Kapotte windmeter

Tot nog toe hebben de controles vrijwel geen mankementen aangetoond. Alleen het weerstation REMS lijkt wat schade te hebben opgelopen bij de landing. Een van de windmeters is kapot, maar het instrument heeft nog een tweede windmeter die probleemloos functioneert.

"Het werkt nog steeds bijna volledig", zegt Ashwin Vasavada van het Curiosity-team. "Alleen kan er een beetje twijfel zijn over de windrichting."

Als de testrit goed verloopt, gaat Curiosity zaterdag op weg naar zijn eerste doel, een plek die wetenschappers Glenelg hebben genoemd. Op die plaats, 400 meter van de Marsverkenner, zijn verschillende geologische formaties gesignaleerd die de onderzoekers van dichtbij willen zien.

Het uiteindelijke doel is Mount Sharp, een vijf kilometer hoge berg in het midden van de krater Gale, waarin Curiosity is geland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl