NOS NieuwsAangepast

Levenslang na moord Terreblanche

De moordenaar van de extreem-rechtse blanke Zuid-Afrikaanse leider Eugène Terreblanche is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Terreblanche, de leider van de Afrikaner Weerstandsbeweging, werd in april 2010 in zijn boerderij bij Ventersdorp doodgeslagen door een van zijn knechten.

De dader was met een andere knecht het huis van Terreblanche binnengedrongen, waar hij lag te slapen. De blanke leider werd doodgeslagen met een bijl.

Het tweetal zou een loonconflict met Terreblanche hebben gehad. Van een racistisch motief was volgens de rechtbank geen sprake.

Verkeerde moment

De veroordeelde, een zwarte boerenknecht van Terreblanche, had een bekentenis afgelegd. Via zijn advocaat had hij zich tegenover de familie verontschuldigd. Hij verklaarde dat hij niet van plan was om de 71-jarige te doden, maar dat hij op het verkeerde moment op de verkeerde plek was geweest.

De tweede verdachte werd veroordeeld voor de inbraak, maar niet voor de moord. Hij kreeg een voorwaardelijke straf.

Spanningen

Na de moord op Terreblanche liepen de spanningen tussen blanke en zwarte Zuid-Afrikanen op. Aanhangers van de Afrikaner Weerstandsbeweging beschuldigden een jeugdig ANC-lid ervan de zwarte bevolking te hebben opgehitst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl