NOS NieuwsAangepast

Onderzoekers willen wolken maken

Wetenschappers van de Universiteit van Washington willen wolken gaan maken om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Wolken bestaan uit waterdruppeltjes die zich aan kleine deeltjes in de lucht hechten. De wetenschappers willen wolkenvorming stimuleren door met speciale boten op de oceaan zeezout heel hoog de lucht in te sproeien. Uit het water dat zich dan aan de zoutdeeltjes hecht, ontstaan wolken die het zonlicht reflecteren. Doordat het zonlicht de aarde niet bereikt, zou er een verkoelend effect van uitgaan.

Condenssporen

De 'zelfgemaakte' wolken zijn te vergelijken met condenssporen achter vliegtuigen. Ook dit zijn kunstmatige wolken die ontstaan door de waterdamp en roetdeeltjes uit de uitlaatgassen van vliegtuigmotoren.

Klimaatwetenschappers doen al langer onderzoek naar condenssporen. Ze denken dat die de opwarming van de aarde tegen gaan.

Droogte

Een studie die is uitgevoerd tijdens het driedaagse vliegverbod boven de VS na de aanslagen van 11 september 2001 steunt hen in die opvatting. Daaruit bleek dat in de periode van het vliegverbod de temperatuur over een etmaal met minimaal 1 graad toenam. Volgens de onderzoekers werd die temperatuurstijging veroorzaakt door het ontbreken van condenssporen.

De wolkenmakers uit Washington zien het extreem warme zomerweer in de VS als een goede reden om te gaan testen met kunstmatige wolken. De volgende stap is volgens hen om te bepalen welk schip het beste gebruikt kan worden om het zout de lucht in te sproeien en hoe groot de zoutdeeltjes moeten zijn voor het beste resultaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl