NOS NieuwsAangepast

Honende reacties op belofte Rutte

In Politiek Den Haag wordt honend gereageerd op de belofte van VVD-lijsttrekker Rutte om iedere werkende Nederlander een belastingverlaging van enkele honderden euro's te geven en het spaargeld tot 35.000 euro belastingvrij te maken.

Verschillende partijen wijzen erop dat onduidelijk is hoe de VVD de lastenverlichtingen gaat betalen. Volgens D66 wordt de geloofwaardigheid van de VVD daardoor aangetast. "Rutte gaat Roemer achterna door ongedekte cheques uit te delen. Maar daar prikken mensen doorheen", zegt Alexander Pechtold in het Radio-1-Journaal.

Ook CDA-leider Buma reageert kritisch. Hij vindt het merkwaardig dat de premier "in de zwaarste crisis sinds mensenheugenis iedereen 1000 euro belooft". Volgens hem herleven de tijden van Koot en Bie: "'Geen gezeik iedereen rijk'. Maar de vraag is wie de rekening betaalt".

'Valse start'

PvdA-leider Samsom spreekt van "een valse start van Rutte's verkiezingscampagne". "Nederland zit niet te wachten op doorzichtige loze verkiezingsbeloften. Wat nu nodig is, is een geloofwaardige uitweg uit de crisis. Dat begint met aanpak van de stijgende werkloosheid, niet met beloftes die je niet waar kunt maken."

PVV-voorman Wilders noemt de belofte van Rutte "een schamel doekje voor het bloeden". "Rutte heeft de belangen van de Nederlandse belastingbetaler verkwanseld door miljarden aan leningen en garanties over de balk te gooien, onder anderen aan de Grieken en Spanjaarden. Dat geld zien we nooit meer terug."

SP-lijsttrekker Roemer gelooft niet dat Rutte zijn belofte waar kan maken: "Ik ken alleen het trackrecord van Rutte van de laatste twee jaar en dat waren alleen maar lastenverzwaringen".

Sap van GroenLinks voegt eraan toe: "Rutte heeft geen dekking en geeft geen inzicht over waar hij het geld vandaan gaat halen. Wij hebben het goed geregeld en het gaat niet ten koste van de lage inkomens. Wij zijn er helder in: geld halen bij vervuilende industrie en groen investeren".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl