NOS NieuwsAangepast

Dodental strijd Libanon loopt op

In de Libanese stad Tripoli is de afgelopen dagen fel strijd gevoerd tussen twee islamitische gemeenschappen. Afgelopen nacht waren er opnieuw enkele tientallen explosies, vermoedelijk veroorzaakt door granaatvuur.

Bij het geweld zijn zeker tien mensen omgekomen. Meer dan honderd mensen raakten gewond, onder wie een aantal militairen die het geweld probeerden te beteugelen.

'Absurde strijd'

In Tripoli zijn de spanningen tussen soennieten en alawieten door de burgeroorlog in Syrië sterk opgelopen. De alawieten vormen een minderheid in de tweede stad van Libanon. De strijd speelt zich vooral af op de scheidslijn tussen de soennitische wijk Bab al-Tabbaneh en de alawitische wijk Jebel Mohsen.

De Libanese premier Najib Mikati, een soenniet, heeft beide partijen opgeroepen "de absurde strijd" te staken. "We hebben herhaaldelijk gewaarschuwd niet meegezogen te worden door het conflict in Syrië". In Syrië wordt de opstand tegen de alawitische machthebbers aangevoerd door soennieten.

Uitzonderlijk

Er is vaker geweld tussen de twee islamitische gemeenschappen in Tripoli, maar volgens inwoners van de stad is het geweld van de afgelopen dagen uitzonderlijk. Er zouden zwaardere wapens worden gebruikt en de gevechten zouden zich afspelen in een groter gebied dan gebruikelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl