NOS NieuwsAangepast

Politie niet vervolgd voor filefuik A2

De betrokken politiemensen worden niet strafrechtelijk vervolgd voor het creëren van een filefuik op de A2 bij Abcoude in oktober vorig jaar. Een benzinedief reed in op de file en botste daarbij op een auto. De bestuurder van die auto kwam om het leven.

Volgens het Openbaar Ministerie had de filefuik niet gecreëerd moeten worden. Omdat de verdachte al meerdere keren tegen politie-auto's was gebotst en stopbevelen had genegeerd, had de politie moeten bedenken dat het creëren van een file een te groot risico vormde. Volgens het OM had de verkeersveiligheid zwaarder moeten wegen dan het belang van de aanhouding van de dief.

Toch wordt de opdrachtgever van de filefuik niet vervolgd omdat er geen landelijk beleid is over het creëeren van files. Hij kan daarom niet verantwoordelijk worden gehouden voor gevolgen ervan.

Goed gehandeld

De politiemensen die betrokken waren bij de achtervolging hebben wel goed gehandeld. Ze hebben wel het verkeer in gevaar gebracht, maar ze voerden hun bevelen uit en hebben de achtervolging rustig en professioneel uitgevoerd, zo stelt het OM.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl