NOS NieuwsAangepast

PVV: opvang beter in buitenland

Asielzoekers die zich in Nederland melden, moeten opgevangen worden in een ander land. Dat zegt de PVV. Volgens de partij moeten alle asielzoekerscentra naar het buitenland worden verplaatst. Vluchtelingen die op Schiphol aankomen, moeten volgens de PVV meteen doorvliegen naar bijvoorbeeld Roemenië.

Het plan kan morgen nog worden uitgevoerd, zegt PVV-Kamerlid Fritsma op Radio 1. Er zijn geen afspraken met andere landen over de opvang gemaakt, maar volgens Fritsma kan dat zo geregeld worden, want het is een zakelijke deal. Nederland betaalt het land waar de vluchtelingen tijdens hun procedure opgevangen worden. De opvang kan sober, zegt de PVV. Een bed, bad en brood is volgens de partij voldoende.

Dunbevolkt land

Partijleider Wilders vindt dat het plan "spectaculaire voordelen" biedt omdat opvang in een dunbevolkt land als Roemenië volgens hem veel goedkoper is.

De PVV heeft zich laten inspireren door Australië. Dat land vangt tijdelijk vluchtelingen op in het buitenland, namelijk Papoea Nieuw-Guinea en Nauru, een kleine eilandstaatje in de buurt van de Salomonseilanden. Het aantal bootvluchtelingen dat naar Australië komt is sindsdien flink gedaald.

Niet aantrekkelijk

Volgens Fritsma is de kans groot dat vluchtelingen die de procedure in bijvoorbeeld Roemenië afwachten, zelf besluiten om terug te gaan naar het land van herkomst. Want Roemenië is niet aantrekkelijk om te blijven, zegt hij.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat het idee van de PVV zich moeilijk verdraagt met de gedachte achter het asielrecht, namelijk dat een land verantwoordelijk is voor de procedure en de opvang van een asielzoeker. Volgens het ministerie zijn er echter geen letterlijke bepalingen die opvang in het buitenland verbieden. Minister Leers van Asiel zei eerder al dat hij er geen voorstander van is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl