NOS NieuwsAangepast

Republikeinen VS: nooit abortus

De Amerikaanse Republikeinen blijven bij hun standpunt dat abortus in alle gevallen moet worden verboden. Dus ook bij verkrachting en incest of wanneer het leven van de vrouw in gevaar is. Dat staat in het partijprogramma waarover volgende week op de conventie wordt gestemd.

Met het standpunt wijkt de partij voor de derde keer op rij af van de mening van de presidentskandidaat. George W. Bush (in 2000), John McCain (in 2008) en de huidige kandidaat Mitt Romney vinden ook dat abortus verboden moet worden, maar zeggen er wel bij dat uitzonderingen mogelijk moeten zijn.

Roe-Wade

De Republikeinen pleiten al sinds 1984 voor een grondwettelijk verbod op abortus, dat in 1973 werd toegestaan door het Hooggerechtshof.

De roemruchte uitspraak in de Roe vs. Wade-zaak van het hof heeft altijd veel weerstand opgeroepen onder conservatieve en religieuze Amerikanen.

Akin

Het partijprogramma komt juist op de dag dat een Republikeinse kandidaat-senator zwaar onder vuur ligt over abortus. Todd Akin uit Missouri heeft gezegd dat verkrachting zelden tot zwangerschap leidt. Dat kwam hem op veel kritiek te staan.

De Republikeinse partijtop vroeg Akin terug te treden uit de Senaatsrace, maar dat weigerde hij.

Kritiek

Kritiek op het officiële abortusstandpunt van de partij is er wel. Gematigde partijleden zeggen dat het standpunt van de extreme vleugel wordt verwoord.

"De meerderheid van Republikeinen en Amerikanen steunt geen totaal verbod op abortus. De partij heeft een kandidaat gekozen die ook een totaalverbod te ver vindt gaan", zei een vrouw die tot de groep Republican Majority for Choice behoort.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl