NOS NieuwsAangepast

Omstreden Akin blijft in de race

Het Amerikaanse Congreslid Todd Akin blijft in de race om een senaatszetel voor de staat Missouri. Hij ligt onder vuur van onder meer zijn eigen Republikeinse partij om terug te treden na zijn controversiële uitspraak over abortus. Zondag zei hij in een tv-programma dat verkrachting zelden tot zwangerschap leidt. Sindsdien wordt de druk op Akin groter om zich terug te trekken.

Maar Akin geeft niet toe aan de druk. "We blijven in de race voor de Senaat", zei Akin in de radioshow van Mike Huckabee. Die voormalige presidentskandidaat had het de afgelopen dagen juist opgenomen voor Akin en hem gevraagd kandidaat te blijven.

Na de bekendmaking dat hij blijft, riep presidentskandidaat Mitt Romney Akin alsnog op om te stoppen. Romney: "Vandaag hebben zijn medeburgers erop aangedrongen dat hij uit de race stapt en ik denk dat hij hun advies moet volgen en uit de race moet stappen." Gisteren was Romney nog minder stellig. Vandaag was Akin ook al gebeld door vicepresidentskandidaat Paul Ryan.

Campagne

De ophef over Akin is slecht voor Mitt Romney. Die wil het in zijn campagne vooral over de economie hebben en niet over sociale kwesties als abortus. Op dat punt heeft Romney een veel gematigder standpunt dan de Republikeinse achterban. Daarnaast heeft Romney ook moeite om vrouwelijke kiezers aan zich te binden.

Akin neemt het op tegen een zittend Democratisch senaatslid. Tot voor de omstreden uitspraak stond hij in de peilingen voor. Als hij de senaatszetel in Missouri overneemt, komen de Republikeinen een stap dichterbij de meerderheid in de Senaat.

In een YouTube-video heeft Akin vanochtend wel om vergiffenis gevraagd voor zijn uitspraken. "Verkrachting is een verschrikkelijke daad. Ik heb de verkeerde woorden gebruikt op de verkeerde manier. Daar bied ik mijn verontschuldigingen voor aan. (...) Ik vraag om vergiffenis." Elders in de media zei Akin dat hij de ophef binnen ook zijn eigen partij zwaar overdreven vond.

Partijprogramma

Juist vandaag werd bekend dat in het partijprogramma staat dat de Republikeinen ook tegen abortus na een verkrachting zijn. Romney denkt daar anders over. Daarmee is hij overigens de derde opeenvolgende Republikeinse presidentskandidaat die over een abortus een ander standpunt heeft dan het officiële partijprogramma. In Amerika kunnen presidenten overigens het partijprogramma naast zich neerleggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl