NOS NieuwsAangepast

Tweede partij in Turkmenistan

In de Centraal-Aziatische republiek Turkmenistan is een tweede politieke partij opgericht. Het is de Partij voor Industriëlen en Ondernemers. De oprichting volgt twee jaar nadat de autoritaire president Berdimoechamedov opdracht had gegeven tot het creëren van een meerpartijenstelsel.

De oprichting van een tweede partij lijkt een poging van Berdymoechamedov om Turkmenistan uit zijn isolement te halen. Het land is op zoek naar investeerders om de grote gasreserves waar het over beschikt te kunnen exploiteren. Volgens het Britse oliebedrijf BP heeft Turkmenistan de op drie na grootste gasvoorraden ter wereld.

President

De verwachting is dat de nieuwe partij weinig zal veranderen aan de repressie in het land en aan de machtspositie van Berdimoechamedov, die in de 2007 president Niyazov opvolgde. Berdimoechamedov is president, premier, bevelhebber van de strijdkrachten en leider van de Democratische Partij, de enige partij die tot dusver was toegestaan.

Begin dit jaar werd Berdimoechamedov met 97 procent van de stemmen herkozen. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) stuurde geen waarnemers naar de verkiezingen omdat de president nauwelijks tegenstanders had. De tegenkandidaten die zich hadden gemeld, spraken openlijk hun steun uit voor Berdymoechamedov .

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl