NOS NieuwsAangepast

Wijdenbosch laakt Nederland

De Surinaamse oud-president Jules Wijdenbosch vindt dat de Nederlandse regering moet stoppen met het isoleren van de Surinaamse regering. Dat zei Wijdenbosch vanochtend op persoonlijke titel op een persconferentie in Amsterdam. "Ik wil dat in Nederland en aan Nederland nu eens de waarheid wordt gezegd."

Volgens de oud-president probeert Nederland op verschillende manieren Suriname te isoleren omdat Desi Bouterse president is. Volgens hem is dat gedoemd te mislukken, omdat andere landen president Bouterse wel erkennen.

Geen ontmoeting

Wijdenbosch begrijpt niet waarom de regering in Den Haag zich kritisch opstelt tegenover Bouterse. "Het Surinaamse volk is de baas van Suriname en dat volk heeft de heer Bouterse met grote meerderheid aangewezen. Dat moet een ander land respecteren", zegt Wijdenbosch.

Hij noemde onder meer een voorbeeld van Nederlandse Europarlementariërs die een EU-ACP-conferentie in Suriname willen dwarsbomen. "Dat is vreemd gedrag, omdat alleen Nederland dat gedrag etaleert", zegt hij. "Wij hebben wel de erkenning van Europa zelf, Zuid-Amerika en het Caribisch gebied."

De conferentie in Suriname, die in november worden gehouden, wordt bijgewoond door leden van het Europarlement en afgevaardigden van lidstaten uit Afrika, de Caraïben en landen rond de Stille Oceaan. Er komt geen ontmoeting met president Bouterse.

Oeververbinding

Wijdenbosch zei verder dat Nederland genoeg eigen problemen heeft om op te lossen. "Je zit met regeringen die constant naar huis gaan en in plaats van daarnaar te kijken, houdt men zich bezig met andere staten die stabieler zijn", zegt hij.

Volgens hem zal de Surinaamse regering zich niet inspannen om de relatie met Nederland te verbeteren. Als er een regering is die wel een gezonde relatie met Suriname wil, dan staat volgens Wijdenbosch de deur altijd open.

Wijdenbosch, een partijgenoot van Bouterse, was president van 1996 tot 2000. In die tijd gaf hij veel geld uit, onder andere voor de Wijdenboschbrug die Paramaribo een vaste oeververbinding gaf met het oosten van Suriname. Zijn bewind eindigde met een hoge staatsschuld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl