NOS NieuwsAangepast

Rusland waarschuwt VS over Syrië

Rusland waarschuwt het Westen om geen eenzijdige besluiten te nemen over ingrijpen in Syrië. Minister Lavrov van Buitenlandse Zaken zei bij een ontmoeting met een Chinese topdiplomaat dat Rusland en China het erover eens zijn dat het internationale recht en het handvest van de VN gerespecteerd moeten worden.

De opmerkingen van Lavrov volgen op een waarschuwing van de Amerikaanse president Obama aan het Syrische regime. Op een persconferentie in het Witte Huis zei Obama gisteren dat militair ingrijpen in beeld komt als Syrië aanstalten maakt om chemische wapens te gebruiken. "Als we zien dat chemische wapens worden verplaatst of ingezet, zal dat grote consequenties hebben."

Blokkeren

Obama benadrukte dat hij nog geen bevel heeft gegeven tot "militaire betrokkenheid", maar dat het gebruik van chemische wapens door Syrië de situatie drastisch verandert. Syrië passeert daarmee "een rode lijn" waardoor ons denken over een interventie zal veranderen, zei Obama.

Rusland en China hebben zich de afgelopen maanden herhaaldelijk uitgesproken tegen ingrijpen en tegen het opleggen van sancties. Beide landen gebruikten drie keer hun veto-recht in de VN-Veiligheidsraad om resoluties van het Westen en Arabische landen te blokkeren die de druk op president Assad moesten opvoeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl