NOS NieuwsAangepast

Premier Ethiopië overleden

Premier Meles Zenawi van Ethiopië is op 57-jarige leeftijd overleden, zo meldt de staatstelevisie. Hij was al sinds 1995 aan de macht als minister-president en was daarvoor vier jaar president van het Afrikaanse land.

Zenawi kwam in 1991 aan de macht toen hij een groep rebellen leidde die de communistische leider Haile Mariam afzette. Onder zijn bewind wist Ethiopië, een van de armste landen van Afrika, zich economisch sterk te ontwikkelen. Zenawi stond bekend als een tiran die geen oppositie dulde.

Sinds juli was Zenawi niet meer in het openbaar gezien. Zijn afwezigheid viel extra op toen hij ook niet naar een vergadering van de Afrikaanse Unie kwam vorige maand.

Rebellen

Volgens de officiële verklaring van de regering was hij aan het herstellen van een ziekte. De staats-tv meldt nu dat hij twee maanden in een buitenlands ziekenhuis heeft gelegen en dat hij is overleden aan een infectie. De geruchten gingen al dat Zenawi ernstig ziek was.

Zenawi kwam in 1991 aan de macht toen hij een groep rebellen leidde die de communistische leider Haile Mariam afzette. Volgens de staatstelevisie wordt Zenawi voorlopig opgevolgd door de vice-premier Desalegn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl