NOS NieuwsAangepast

'Republikein moet uit race stappen'

In Amerika neemt de druk toe op de Republikeinse politicus Todd Akin om uit de verkiezingsrace te stappen. De kandidaat-senator kwam in opspraak nadat hij in een tv-interview had gezegd dat vrouwen zelden zwanger worden als ze worden verkracht.

Diverse Republikeinse senatoren hebben Akin opgeroepen uit de race te stappen. Ze noemen zijn uitspraken bizar, onvergeeflijk en biologische onzin. Bovendien vinden Republikeinen dat zijn kandidatuur de partij geen goed doet. Het congreslid is voor de staat Missouri verkiesbaar voor de Senaat.

Akin werd bij een lokaal tv-station in St. Louis gevraagd in welke situaties hij de keuze voor abortus van een vrouw zou steunen en of hij abortus bij slachtoffers van verkrachting zou goedkeuren. De politicus zei dat hij van artsen had begrepen dat vrouwen bijna nooit zwanger worden als ze worden verkracht omdat het vrouwelijke lichaam "mechanismen heeft om dat hele ding uit te schakelen".

Steun ingetrokken

De Republikeinse partij heeft steun aan de verkiezingscampagne van de kandidaat-senator ingetrokken waardoor Akin niet langer kan rekenen op financiële steun van zijn partij. Presidentskandidaat Mitt Romney distantieerde zich direct van de uitspraken.

President Obama reageerde desgevraagd op de uitspraken, en zei: "Verkrachting is verkrachting". Volgens Obama tonen de uitspraken van Akin nog eens aan dat politici, van wie de meeste man zijn, niet namens vrouwen beslissingen moeten nemen over gezondheidskwesties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl