NOS NieuwsAangepast

Ecuadoranen achter asiel Assange

Honderden Ecuadoranen zijn in de hoofdstad Quito de straat opgegaan als steunbetuiging aan de regering. Ze zijn het eens met het besluit om WikiLeaks-oprichter Assange politiek asiel te verlenen in Ecuador.

Ze kwamen samen bij het paleis van president Rafael Correa en droegen bandana's met foto's van Assange en teksten over de vrijheid van meningsuiting. "Ik steun de president volledig omdat ik geloof dat er in Ecuador vrijheid van meningsuiting is. Maar die moet er ook zijn voor een journalist van betekenis, zoals Assange. Die mag niet gecensureerd worden", zei één van de betogers in Quito.

Bij de Britse ambassade in Ecuador zijn er al enkele dagen kleine protestacties. Het gebouw is bespoten met graffiti.

Geheime documenten

De protesterende Ecuadoranen zijn woedend over het dreigement van Groot-Brittannië om Julian Assange uit de ambassade van Ecuador in Londen te halen en uit te leveren aan Zweden. Dat land wil hem ondervragen, onder meer vanwege een verkrachtingszaak.

Assange heeft zijn toevlucht gezocht in de ambassade omdat hij bang is dat hij uiteindelijk wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De VS werd in 2010 ernstig in verlegenheid gebracht doordat WikiLeaks geheime documenten van Amerikaanse diplomaten publiceerde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl