NOS NieuwsAangepast

'Schiphol zat Chipshol niet dwars'

De Nederlandse Mededingingsautoriteit zegt geen aanwijzingen te hebben dat Schiphol misbruik maakte van haar dominantie positie als luchthaven om projectontwikkelaar Chipshol te dwarsbomen. De NMa heeft een klacht van Chipshol hierover afgewezen.

Chipshol is eigenaar van grond rond Schiphol en wil daar bedrijfsgebouwen en kantoren neerzetten, onder meer op het zogeheten Groenenbergterrein. Maar volgens Chipshol heeft Schiphol dat stelselmatig tegengehouden en daarbij overheden op een oneigenlijke manier beïnvloed.

Veiligheid

Volgens Schiphol zou de vliegveiligheid in gevaar komen als Chipshol gebouwen zou neerzetten op het Groenenbergterrein.

Ook wilde Schiphol dat er plek zou blijven om een extra landingsbaan aan te leggen, de Tweede Kaagbaan. Volgens Chipshol was het Schiphol echter alleen maar te doen om Chipshol als concurrent op de vastgoedmarkt rond de luchthaven tegen te houden.

Dwarsbomen

De NMa zegt dat Schiphol inderdaad actie heeft ondernomen om bebouwing van het Groenenbergterrein tegen te houden, maar niet om Chipshol dwars te zitten als vastgoedconcurrent. Volgens de NMa handelde Schiphol vanuit het idee dat de plannen van Chipshol de luchtvaart zouden kunnen belemmeren.

Chipshol zegt in een reactie dat het Schiphol wel degelijk alleen te doen was om Chipshol te dwarsbomen. Chipshol gaat in beroep tegen de beslissing van de NMa.

Gelijk

In een andere procedure heeft in mei de Hoge Raad Chipshol in het gelijk gesteld.

De Hoge Raad oordeelde dat Luchtverkeersleiding Nederland ten onrechte geprobeerd heeft om bouwplannen van Chipshol op het Groenenbergterrein tegen te houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl