NOS NieuwsAangepast

FK 23 Bantam in Rijksmuseum

In Amsterdam is vanochtend een begin gemaakt met de herinrichting van het Rijksmuseum. Als eerste object is een vliegtuig naar binnengebracht: een authentiek exemplaar van een Koolhoven FK 23 Bantam.

De FK 23 is een gevechtsvliegtuig dat in 1917 door de Nederlandse vliegtuigbouwer Frits Koolhoven (1886-1946) voor de Britten werd ontworpen. Het was een eenpersoonstoestel, uitgerust met twee mitrailleurs. De toevoeging "Bantam" dankt het aan de gelijknamige vechthaan, die in Nederlands-Indië bij hanengevechten werd gebruikt. Hij stond als snel en gevaarlijk bekend.

Het toestel heeft zijn kwaliteiten nooit goed kunnen bewijzen. Het grootste deel van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) waren de Fokkervliegtuigen, waarmee de Duitsers vlogen, superieur. Koolhovens toestel was sneller en wendbaarder, maar kwam pas gereed toen de oorlog bijna was afgelopen.

Nachtwacht

In het vernieuwde Rijksmuseum symboliseert dit vliegtuig het begin van de twintigste eeuw, zegt museummedewerker Boris de Munnick. "In dit vliegtuig zie je design, snelheid, reizen: alles wat in de twintigste eeuw samenkomt."

Behalve de FK 23 moeten de komende maanden nog eens 8000 objecten een plaats krijgen in het vernieuwde Rijksmuseum. Het laatste object dat zal worden toegevoegd is de Nachtwacht van Rembrandt. Het Rijksmuseum moet in april 2013 weer opengaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl