'Kakkerlakken zijn Argentijns'
De kakkerlakkenplaag in Etten-Leur bestaat hoogstwaarschijnlijk uit Argentijnse kakkerlakken. De gemeente zegt dat het zo goed als zeker om de 'Blaptica dubia' gaat, een soort die in Midden- en Zuid-Amerika voorkomt. Deze kakkerlak wordt vaak gebruikt om reptielen mee te voeren en komt niet in het wild in Nederland voor.
De Argentijnse kakkerlak plant zich voort bij een temperatuur van 24 tot 35 graden, zodra het kouder wordt, zal hij vanzelf uitsterven. Een woordvoerder van de gemeente zegt dat er niet gewacht wordt op een verandering in het weer. De gemeente is nog steeds bezig met het bestrijden van de insecten.
Gisteravond werden twee bouwkavels afgegraven waarin kakkerlakken zaten. De woordvoerder benadrukt dat het niet om een nieuwe haard van kakkerlakken gaat.
Bestrijding
"Zaterdagavond is er melding gedaan van honderden kakkerlakken. De brandweer heeft een groot deel van de kakkerlakken met branders weten te bestrijden. Alleen op het moment dat het licht werd, verdwenen veel kakkerlakken in de grond en die zijn vannacht weer tevoorschijn gekomen", aldus een woordvoerder.
De bouwkavels zijn gemaaid en vervolgens afgegraven om zoveel mogelijk kakkerlakken te vernietigen. De insecten zijn met grond en al in een gesloten container afgevoerd naar de gemeentewerf en zullen nader onderzocht worden.
Schimmels
Volgens Etten-Leur is het niet nodig om verdere maatregelen te nemen. "In een ring van ongeveer 1 hectare rondom de plek waar de kakkerlakken zaterdag voor het eerst opdoken, zijn 145 lijmvallen uitgezet. Wij gaan er vooralsnog vanuit dat dit voldoende is."
De kakkerlakken zijn niet giftig, maar kunnen wel bacteriën of schimmels met zich meedragen. De oorzaak van de kakkerlakkenplaag is nog niet duidelijk. De gemeente vermoedt dat iemand het ongedierte heeft "gedumpt". De politie is bezig met een buurtonderzoek.