NOS NieuwsAangepast

Topman Unilever boos op Fransen

Unilever-topman Paul Polman heeft in de Franse krant Le Figaro felle kritiek geuit op de regering van Frankrijk. Aanleiding is een conflict over het eigendom van het theemerk Éléphant. De regering wil dat Unilever afstand doet van het merk, zodat de fabriek waar de thee gemaakt werd een doorstart kan maken.

'Niet rendabel'

Unilever sloot de fabriek omdat de productie van thee daar niet meer rendabel zou zijn. In samenspraak met het personeel werd een sociaal plan opgesteld, dat door de rechter werd goedgekeurd. Het personeel kon tegen hetzelfde salaris in andere vestigingen van Unilever aan de slag. 'We hebben meer gedaan dan we wettelijk moesten doen', zegt Polman in Le Figaro.

De Franse regering wil dat de fabriek weer opengaat en onder dezelfde merknaam thee gaat produceren. Unilever stelt zich op het standpunt dat de merknaam zijn eigendom is en wil er geen afstand van doen.

Botsen

Polman vergelijkt de situatie in Frankrijk met Cuba en Noord-Korea, waar merken ook niet beschermd zijn.

Het standpunt van de Franse regering past bij het beleid dat de nieuwe regering van president Hollande is ingeslagen. Die wil er alles aan doen om bedrijfssluitingen te voorkomen en werkgelegenheid te redden. Dat botst met de leiding van die ondernemingen, die fabrieken om economische redenen willen sluiten of verplaatsen.

Polman roept de Franse regering op om vertrouwen te scheppen bij het bedrijfsleven, zodat het in Frankrijk gaat investeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl