Birma maakt einde aan censuur

Birma maakt een einde aan de censuur van de media. In een verklaring op de website van het ministerie van Informatie staat dat "vanaf vandaag de censuur op alle publicaties wordt opgeheven".

Alle media in Birma stonden tot nu toe onder strikte controle van het militaire regime. Kranten en tijdschriften moesten hun stukken over politieke en religieuze onderwerpen aan een regeringsraad voor censuur voorleggen voor ze gepubliceerd worden.

Historisch

Vorig jaar versoepelde de regering al de censuur op niet-politieke onderwerpen als entertainment en cultuur. Het militaire regime in Birma maakte in 2011 plaats voor een burgerregering. Die voerde een groot aantal economische en democratische hervormingen door, die het land drastisch hebben veranderd.

Twee weken geleden was er nog een protest tegen de perscensuur. Een grote groep journalisten ging de straat op om te demonstreren en handtekeningen op te halen voor een petitie. Aanleiding was het verschijningsverbod van twee weekbladen die een artikel over wijzigingen in de samenstelling van het kabinet hadden gepubliceerd.

Het protest werd gezien als een historische gebeurtenis. Tot voor kort werd elke vorm van protest de kop in gedrukt in Birma. Het verschijningsverbod van de twee bladen is inmiddels opgeheven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl