NOS NieuwsAangepast

Zuid-Amerika achter Ecuador

Zuid-Amerika steunt Ecuador in het geschil met Groot-Brittannië over WikiLeaks-oprichter Julian Assange. Dat stelt de unie voor Zuid-Amerikaanse landen Unasur in de slotverklaring van een ingelaste top.

Assange is op de vlucht voor de Zweedse en Amerikaanse justitie en zit sinds juni in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Ecuador heeft hem politiek asiel verleend, maar Groot-Brittannië zint op een uitlevering aan Zweden. Daar is hij aangeklaagd voor verkrachting.

De Unasur veroordeelt de Britse dreigementen om de ambassade binnen te vallen en Assange op te pakken. De soevereiniteit van een staat mag niet worden geschonden, staat in de slotverklaring.

Heksenjacht

Gisteren kreeg Ecuador al steun van een ander bondgenootschap van omringende landen, de Bolivariaanse Alliantie voor de Amerika's.

Zelf liet Assange gisteren voor het eerst in twee maanden zijn gezicht zien. Vanaf het balkon van de Ecuadoraanse ambassade in Londen riep hij de Verenigde Staten op om te stoppen met wat hij de heksenjacht op klokkenluiders noemt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl