NOS NieuwsAangepast

Keurmerk voor gekweekte vis

Vanaf morgen ligt in supermarkten gekweekte vis met een keurmerk. Daarmee wordt gegarandeerd dat de vis op een verantwoorde manier is geproduceerd.

Het is het ASC-keurmerk, dat er is gekomen op initiatief van het Wereld Natuur Fonds en het Initiatief Duurzame Handel. Het gaat om soorten als tilapia, pangasius, zalm en garnaal.

Kweekvis wordt in de hele wereld steeds belangrijker. In 1970 werd nog geen drie miljoen ton vis gekweekt. Nu is meer dan de helft van alle geconsumeerde vis in de wereld afkomstig van rivierkooien of kunstmatige bassins: in totaal 60 miljoen ton.

Niet netjes

De grote vraag naar gekweekte vis leidt er volgens het Wereld Natuur Fonds toe dat er in de kwekerijen niet altijd even netjes wordt gewerkt. Daarom is na uitgebreid overleg met vertegenwoordigers van de kweeksector, verkoopbedrijven, overheden, wetenschappers en ngo's een lijst met eisen opgesteld waaraan goede kweekvis moet voldoen. Het werkt hetzelfde als het MSC-keurmerk voor wild gevangen vis, zegt een woordvoerder van het WNF.

Kweekbedrijven kunnen een certificaat krijgen van het onafhankelijke ASC, als ze zich houden aan de richtlijnen op het gebied van duurzaam voer, antibiotica en arbeidsomstandigheden van het personeel.

Zeegroen

Tot nu toe draagt alleen vis uit een grote tilapiakwekerij in Indonesië het zeegroene logootje van ASC. Deze vis is morgen voor hoogstens een paar cent meer dan de normale prijs te koop bij supermarkten als Albert Heijn, C1000 en Jumbo.

ASC verwacht in het najaar de eerste pangasius te certificeren. Volgend jaar volgen onder meer de zalm, de forel, mosselen, oesters en sint-jakobsschelpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl