NOS NieuwsAangepast

Vliegtuig verdwenen pilote gevonden

Onderzoekers hebben in de Stille Oceaan resten gevonden die mogelijk afkomstig zijn van het vliegtuig van een Amerikaanse pilote die 75 jaar geleden verdween. De voorwerpen, waarschijnlijk een stuurwiel en een landingsgestel, werden gevonden op de plek waarvan al gedacht werd dat het toestel van Amelia Earhart daar in 1937 is neergestort.

De onderzoekers denken hiermee een stap dichter te zijn bij de oplossing van het mysterie van de Earharts verdwijning. De voorwerpen werden met een onderwatercamera gefilmd en later vergeleken met foto's van haar vliegtuig. Bij eerdere expedities werden op dezelfde plek ook nog een handcrème en een crème tegen sproeten gevonden, die veel gebruikt werden door vrouwen in de jaren 30.

De onderzoekers denken niet dat zij het volledige vliegtuigwrak zullen kunnen vinden. "De oceaan is veel te wild", aldus een lid van het onderzoeksteam. "Het grootste deel van het toestel is al lang diep onder de zeebodem verdwenen."

Atlantische Oceaan

Earhart had haar bekendheid te danken aan het feit dat zij in 1932 als eerste vrouw alleen de Atlantische Oceaan overvloog. Drie jaar later stak ze als eerste piloot in de geschiedenis de Stille Oceaan over. Op 1 juni 1937 begon 'Lady Lindy', zoals Earhart werd genoemd, aan wat de langste vlucht om de wereld moest worden: zo'n 47.000 kilometer.

"Vrouwen moeten dingen proberen, net als mannen dingen hebben geprobeerd. Als ze falen, is hun mislukking alleen maar een uitdaging voor anderen", sprak Earhart voor haar vertrek.

Brandstofgebrek?

De meeste onderzoekers denken dat haar vliegtuig onderweg door brandstofgebrek in zee is gestort, met Earhart en haar co-piloot aan boord. Andere deskundigen zeggen bewijzen te hebben dat het toestel een noodlanding heeft gemaakt op het eiland Nikumaroro, dat tegenwoordig tot de eilandengroep Kiribati behoort. Daar zouden de twee piloten zijn omgekomen.

Een andere theorie stelt dat de pilote op een van de Marianen, een eilandengroep in de buurt van Japan, is geland en daar door Japanners gevangengenomen is. Zij zouden haar op verdenking van spionage hebben geëxecuteerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl