NOS NieuwsAangepast

Britten gewaarschuwd over Ecuador

Bondgenoten van Ecuador hebben Groot-Brittannië gewaarschuwd voor "ernstige gevolgen over de hele wereld" als zij de ambassade van Ecuador in Londen binnenvallen om WikiLeaks-oprichter Julian Assange eruit te halen.

Het gaat onder meer om Bolivia, Cuba en Nicaragua, die lid zijn van de 'Bolivariaanse Alliantie voor de Amerika's'. Dat is een socialistisch georiënteerd samenwerkingsverband van Zuid-Amerikaanse en Caribische landen.

De Ecuadoraanse minister van Buitenlandse Zaken las een verklaring voor waarin de Alliantie zijn "categorische steun" uitspreekt voor het recht van Ecuador om Assange asiel te verlenen en waarin de Britse pogingen worden veroordeeld om "met geweld de eigen wil op te leggen".

Verkrachting

Assange vluchtte op 19 juni de ambassade van Ecuador in Londen in om te voorkomen dat hij door Groot-Brittannië wordt uitgeleverd aan Zweden. Het Zweedse Openbaar Ministerie wil hem ondervragen omdat twee vrouwen hem beschuldigen van verkrachting.

Assange denkt dat hij door Zweden aan de VS zal worden uitgeleverd, dat hem wil berechten vanwege de onthullingen van Wikileaks.

Ecuador besloot donderdag de WikiLeaks-oprichter politiek asiel te verlenen. In reactie daarop zei Groot-Brittannië vast van plan te zijn de uitlevering van Assange aan Zweden door te zetten.

Assange wil vanmiddag een verklaring afleggen voor de ambassade. Het wordt zijn eerste openbare optreden sinds maart.

De verklaring wordt live uitgezonden op Journaal 24.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl