NOS NieuwsAangepast

Kamervragen over corruptie Bonaire

De fractie van de ChristenUnie in de Tweede Kamer wil opheldering van het kabinet over een justitieonderzoek naar corruptie op Bonaire. Dagblad de Stentor heeft inzage gehad in het onderzoeksverslag. De krant spreekt van "een corruptieschandaal van ongekende omvang", waarbij plaatselijke politici en Nederlandse ondernemers betrokken zijn. De krant stelt dat de demissionaire ministers Hillen en Kamp contact hadden met de betrokken zakenlieden.

ChristenUnie Kamerlid Ortega-Martijn wil opheldering van de demissionaire ministers Spies van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Opstelten van Veiligheid en Justitie. "De vermeende corruptie en fraude tasten de integriteit van het openbaar bestuur in ernstige mate aan", schrijft Ortega-Martijn op de website van de ChristenUnie.

Onduidelijkheid

Volgens de Stentor richt het justitieonderzoek zich vooral op de politicus Ramoncito Booi, en in mindere mate op gedeputeerde Burney Elhage. Booi was jarenlang de belangrijkste politicus van het eiland. Elhage was jarenlang minister van Economische Zaken.

In 2012 werd een onderzoek naar corruptie op Bonaire op last van de rechter-commissaris stopgezet. Booi en Elhage wilden dat dit onderzoek werd hervat, omdat anders onduidelijk zou blijven of zij wel of niet corrupt waren.

Vervolging

Volgende week beslist het Gemeenschappelijke Hof van Justitie van de voormalige Nederlandse Antillen en Aruba of er mensen worden vervolgd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl