NOS NieuwsAangepast

Herdenking nazi Hess voorkomen

De politie in Duitsland heeft verhinderd dat neonazi's vandaag de sterfdag van nazi-kopstuk Rudolf Hess herdenken.

Bij de stad Jena, in het oosten van Duitsland, werden in een auto elf houten kruizen gevonden. Daarop stonden foto's van Hess en een herdenkingstekst. Twee inzittenden van de auto zijn aangehouden. Jena wordt als een bolwerk van neonazi's beschouwd.

Rudolf Hess stierf op 17 augustus 1987 in de Spandau-gevangenis in Berlijn. Hij was de laatste veroordeelde van de Neurenbergprocessen die nog vastzat. Hij had zichzelf opgehangen. Zijn graf op een kerkhof in Wunsiedel in Beieren werd daarna een bedevaartsoord voor neonazi's. Zij vereren hem als een martelaar.

Vorig jaar werd het graf op last van het kerkbestuur geruimd. Zijn familie liet de stoffelijke resten daarna cremeren en boven zee uitstrooien.

Plaatsvervanger

Hess werd al vroeg lid van de nationaal-socialistische partij van Adolf Hitler. Hij werd een van zijn vertrouwelingen en gold tot 1941 als zijn plaatsvervanger. Dat jaar vloog hij om nooit opgehelderde redenen in zijn eentje naar Groot-Brittannië. Daar werd hij gearresteerd en gevangen gezet.

In 1946 veroordeelde het Militaire Tribunaal van Neurenberg hem voor zijn aandeel in de misdaden van nazi-Duitsland tot een levenslange gevangenisstraf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl