NOS NieuwsAangepast

Archipel leent SUV's voor Clinton

De Cookeilanden hebben terreinwagens geleend voor het aanstaande bezoek van de Amerikaanse minister Hillary Clinton. De regering van de archipel in de Grote Oceaan bezit zelf drie SUV's, maar dat is niet genoeg om Clinton en haar gevolg te vervoeren.

Op 27 augustus is er een conferentie voor eilanden in de Grote Oceaan op het hoofdeiland van de Cookeilanden, Rarotonga. Het is nog niet zeker of Clinton daar bij zal zijn, maar de eilandengroep treft al wel de nodige maatregelen.

Alleen kleine modellen

Volgens een regeringswoordvoerder zijn inmiddels zes terreinwagens geleend van burgers, tegen een kleine vergoeding. De regering van het 10.000 inwoners tellende land is nog op zoek naar één extra terreinwagen om de totale vloot op tien te krijgen. Ondanks alle moeite is het voor de VS nog niet genoeg. "We zijn een klein eiland en de VS wil eigenlijk grotere SUV's, maar we hebben alleen kleine modellen hier", zegt de woordvoerder.

Naast SUV's zijn er ook negen gewone personenauto's geleend van burgers, ook om andere deelnemers aan de conferentie te vervoeren. Om alle geleende auto's te besturen worden chauffeurs opgeleid. Zowel ambtenaren als vrijwilligers hebben de afgelopen tijd oefenrondjes gereden op het 32 kilometer lange wegennet van Rarotonga.

'Geen ruimte'

Een andere uitdaging was om geschikte accommodatie voor Clinton en haar mensen te vinden. De VS heeft de afvaardiging dan ook enigszins moeten beperken. "Ik begrijp dat Clinton normaal met 90 mensen reist, maar dat hebben ze deze keer moeten inperken", zegt een coördinator van de conferentie. "We hebben gezegd dat we simpelweg de ruimte niet hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl