NOS NieuwsAangepast

Bahreinse activist drie jaar in de cel voor protesten

"Enorm verontrustend", zo noemt de VS de straf die de Bahreinse activist Nabeel Rajab heeft gekregen voor protesten tegen de regering. Hij moet drie jaar de cel in. Mensenrechtenactivisten in Bahrein noemen het een zwarte dag voor de rechtspraak.

Rajabs advocaat is verbaasd over de uitspraak. "Het is een erg harde en onverwachte uitspraak. Het gaat om vreedzame protesten, niet gewelddadige." Volgens hem hoefden anderen die voor hetzelfde vergrijp werden veroordeeld, 'maar' maximaal zes maanden de cel in.

Tweet

Rajab heeft als oprichter van het Bahrain Centre for Human Rights veel protesten tegen het regime georganiseerd. Hij zat al een straf van drie maanden uit voor een tweet waarin hij kritiek had op premier Prins Khalifa bin Salman. Dat is een oom van de koning van Bahrein. Volgens de rechtbank was de tweet een belediging voor alle Bahreini. Op internet verschenen beelden van zijn arrestatie vorige maand. Hij werd thuis opgehaald en afgevoerd.

Ook Washington bemoeit zich dus met de veroordeling. Ze roepen het regime op om met de oppositie te praten. "We zeggen altijd tegen alle regeringen, ook die van Bahrein, dat de vrijheid van meningsuiting gerespecteerd moet worden", laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten. "Dus we vinden deze uitspraak erg verontrustend."

Rajab gaat in beroep tegen de uitspraak.

Protesten

Sinds februari vorig jaar gaan Bahreini de straat op om te demonstreren tegen het regime. Ook via de social media wordt volop actie gevoerd.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl