NOS NieuwsAangepast

'GB dreigt met arrestatie Assange'

De Britse regering heeft gedreigd de ambassade van Ecuador in Londen binnen te vallen om Julian Assange er uit te halen. De Ecuadoriaanse minister van Buitenlandse Zaken zegt dat hij dat dreigement zwart op wit heeft.

Wikileaks-oprichter Assange vluchtte in juni naar de ambassade in Londen om te voorkomen dat hij wordt uitgeleverd aan Zweden, dat hem wil berechten voor verkrachting.

Assange is bang dat Zweden hem doorstuurt naar de Verenigde Staten, waar hem een zware straf te wachten staat omdat hij honderdduizenden vertrouwelijke diplomatieke documenten heeft openbaargemaakt.

Uitzonderlijke gevallen

Ambassades genieten volgens het internationaal recht immuniteit. In de brief aan Ecuador wijst Groot-Brittannië op een wet uit 1987 (de Diplomatic and Consular Premises Act), die het de Britten mogelijk maakt in uitzonderlijke gevallen de immuniteit van een ambassade op te heffen. Vervolgens kan de Britse politie het gebouw binnengaan om Assange te arresteren.

"Het Verenigd Koninkrijk heeft de wettelijke plicht om de heer Assange uit te leveren aan Zweden. We blijven vastberaden om aan die verplichting te voldoen'', zei een woordvoerder van Buitenlandse Zaken in Londen.

De Wikileaks-oprichter heeft politiek asiel gevraagd in Ecuador. Dat land maakt vandaag bekend of dat verzoek wordt ingewilligd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl