Waverider voortijdig uiteengespat

De X51A Waverider»
De X51A Waverider AFP / US Air Force

Een test met een nieuw supersonisch straalvliegtuig in de VS is voortijdig geëindigd, doordat het onbemande toestel al na 30 seconden uiteenviel en in brokstukken in de oceaan viel.

De X51A-Waverider is ontworpen om zes keer sneller dan het geluid te vliegen: mach 6. Hij moest die snelheid vandaag halen nadat hij was gelost door een B-52-bommenwerper voor de kust van Californië. Het was de bedoeling dat de Waverider die snelheid 5 minuten zou volhouden.

Controle verloren

Na 16 seconden vliegen moest de Waverider worden versneld door een raket die eraan vastzat. Die raket ontbrandde, maar het ging mis toen het vliegtuig de raket moest loslaten. De Waverider verloor de controle en spatte uiteen.

De NASA en het Pentagon willen snellere straalvliegtuigen ontwikkelen die binnen enkele minuten elk doel op aarde kunnen bereiken.

In 2010 lukte het een Boeing-straaljager ongeveer 140 seconden mach 5 te halen. Een tweede vlucht afgelopen jaar eindigde net als nu voortijdig in de Stille Oceaan.

Deel deze pagina

Audio

  • 'Stuurvlak van Waverider functioneerde niet goed' Een Amerikaanse test met een nieuw supersonisch straalvliegtuig is mislukt. De Waverider, zo heet het vliegtuig, spatte dertig... seconden na het opstijgen uiteen en viel in brokstukken in de oceaan. De vlucht met de Waverider was onbemand. Hans Heerkens, luchtvaartdeskundige Universiteit Twente, vertelt wat er mis is gegaan.

Video en Audio

  • » Recordaantal bezoekers voor Sail in Kampen Video Een recordaantal bezoekers voor het paasevenement Sail in Kampen. Ongeveer 70.000 mensen kwamen...19 apr 2014, 4913 keer afgespeeld
  • » Boko Haram eist bomaanslag op Video De islamitische terreurbeweging Boko Haram heeft de bomaanslag op een busstation in de Nigeriaanse...19 apr 2014, 906 keer afgespeeld
  • » Pasen in Zwolle kleurt blauw Video Zwolle beleeft een bijzondere Pasen, want PEC Zwolle speelt de bekerfinale, tegen Ajax, in...19 apr 2014, 2638 keer afgespeeld

Meer video en audio