NOS NieuwsAangepast

A'dam tegen Kwakoe-gift Bouterse

De gemeente Amsterdam wil niet dat de Surinaamse overheid een financiële bijdrage levert aan het Kwakoe Festival. Dat laat locoburgemeester Asscher weten.

Eerder vandaag maakte Suriname bekend dat het 50.000 euro in het noodlijdende festival wil steken. Volgens de directeur van het Kabinet van de President in Suriname, Eugène van der San, wordt eerst gekeken of er sponsors gevonden kunnen worden. Zo niet, dan komt het geld uit de begroting.

De gemeente Amsterdam zette de relatie met Suriname op een laag pitje nadat Desi Bouterse tot president werd verkozen.

Ongewenst

Volgens Asscher heeft de gemeenteraad enige tijd geleden nogmaals bevestigd op geen enkele manier met de Surinaamse regering te willen samenwerken. De locoburgemeester vindt elke inmenging van de Surinaamse regering in het festival ongewenst.

De stichting Kofoe, de organisator van het festival, heeft bevestigd een toezegging van 50.000 euro te hebben gekregen. Een woordvoerder liet aan de Amsterdamse zender AT5 weten dat het geld niet afkomstig is van Bouterse zelf. Volgens hem komt de toezegging van het verenigde bedrijfsleven in Suriname.

Rosenthal

Volgens minister van Buitenlandse zaken Uri Rosenthal kan een gift van de Surinaamse overheid niet worden tegengehouden omdat er geen financiële sancties tegen het land zijn. De minister noemt het wel "goed nieuws" dat Amsterdam de bijdrage ongewenst vindt. Via een woordvoerder laat Rosenthal weten dat "het nu de verantwoordelijkheid van de organisatie is te beslissen of zij dit geld wil aannemen".

Laatste weekeind

Het Kwakoe Festival begon 21 juli en duurt tot en met komend weekeinde. Het kampt al langer met financiële problemen.

Het laatste weekeinde van het festival gaat gewoon door. De tentenverhuurder dreigde eerder zijn tenten weg te halen omdat de organisatie sinds 31 juli niet meer heeft betaald. Na overleg heeft de verhuurder besloten de tenten te laten staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl