NOS NieuwsAangepast

Zijlstra: 'verkiezingsretoriek' Kamer

Staatssecretaris Zijlstra beschuldigt Kamerleden die onmiddellijk af willen van de langstudeerboete van verkiezingsretoriek. Hij vindt dat de Kamer zelf met een financiële dekking moet komen voordat de boete wordt afgeschaft.

Gisteren bleek tijdens een lijsttrekkersdebat in Utrecht dat ook het CDA af wilde van de boete. Een meerderheid in de Kamer vindt dat de boete niet door moet gaan.

Volgens Zijlstra slaat afschaffen van de maatregel een gat van bijna 400 miljoen euro in de begroting voor het hoger onderwijs. En dat is zo'n 10 procent van die begroting, zegt hij. "Ik heb nog geen meerderheid gezien voor een fatsoenlijke dekking."

Verwachtingen

Zijlstra zegt dat het kabinet op dit moment geen geld heeft om de maatregel in te trekken. Hij benadrukt dat de langstudeerdersboete in een wet staat en dat die niet zomaar buiten werking kan worden gesteld.

Volgens hem wekken Kamerleden die pleiten voor onmiddellijk afschaffen van de maatregel verwachtingen die ze niet kunnen waarmaken.

De boete voor langstudeerders houdt in dat studenten die meer dan een jaar langer over hun studie doen, 3000 euro extra moeten betalen.

Vijfpartijenakkoord

Bij studenten leidde de langstudeerboete de afgelopen maanden tot grote ophef. Verscheidene studentenorganisaties hadden een rechtszaak aangespannen tegen de boete maar de rechter oordeelde begin juli dat de maatregel gewoon door kon gaan.

Over de maatregel zijn in 2010 afspraken gemaakt in de kabinetsformatie en in het Vijfpartijenakkoord zijn die afspraken in stand gebleven. Het is de bedoeling dat de boetes per 1 september worden ingevoerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl