NOS NieuwsAangepast

Berging schip Rena van start

In Nieuw-Zeeland is de berging begonnen van het containerschip Rena, dat oktober vorig jaar vastliep op een rif. De afgelopen week is het scheepswrak in stukken gesneden. Met een helikopter en kranen worden de verschillende delen aan land gebracht.

Het Amerikaanse bedrijf dat de berging uitvoert hoopt begin 2013 klaar te zijn. Op het rif in het natuurgebied Bay of Plenty ligt alleen nog de boeg van het schip. In januari brak het 236 meter lange schip in tweeën, waarna de achtersteven zonk.

De kapitein en de stuurman van de Rena werden eind mei veroordeeld tot zeven maanden celstraf. De twee Filipijnen hadden bekend dat ze roekeloos hadden gevaren. Nadat ze met het schip waren gestrand, veranderden ze documenten over onder meer hun vaarroute.

Milieuramp

De kapitein werd door de Nieuw-Zeelandse autoriteiten medeverantwoordelijk gehouden voor de grootste milieuramp uit de geschiedenis van het land. Uit het vastgelopen schip stroomden honderden tonnen olie in de zee. Veel stranden raakten ernstig vervuild en duizenden zeevogels kwamen door de stookolie om het leven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl