NOS NieuwsAangepast

Indië-herdenking in Den Haag

Bij het Indië-monument in Den Haag is de capitulatie van Japan herdacht. Met voordrachten, muziek en een kranslegging werd stilgestaan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Azië. Er waren veel mensen bij de herdenking aanwezig.

Na het luiden van de Indische klok werd de eerste voordracht gehouden door zangeres Frédérique Spigt. Zij vertelde over haar moeder, die tijdens de oorlog in een Japans interneringskamp in Nederlands-Indië zat.

Defilé

Er waren muzikale bijdragen van het fanfarekorps van de landmacht en de Residentie Bach Ensembles. Premier Rutte legde een krans bij het monument. Daarna was er een defilé door alle aanwezigen.

Omdat het erg warm was in Den Haag was ook het Rode Kruis aanwezig. De organisatie hield de veelal oudere aanwezigen goed in de gaten. Defensie deelde bekertjes water uit.

Capitulatie

Op 15 augustus 1945 capituleerde Japan. Daarmee kwam een einde aan een periode van bezetting waarin zo'n 140.000 Nederlandse burgers en militairen vastzaten in Japanse kampen. Zeker 25.000 van hen kwamen om.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl