NOS WielrennenAangepast

Sánchez soleert naar zege Clásica

Luis León Sánchez is voor de tweede keer winnaar geworden van de Clásica San Sebastian.

De Spaanse Rabobank-renner, die de WorldTour-koers ook in 2010 al won, finishte met zeven seconden voorsprong op een favorietengroep met zijn ploeggenoten Robert Gesink en Bauke Mollema.

Na 35 kilometer gingen Adrian Palomares en Javier Aramendia op avontuur en het peloton liet de twee Spanjaarden lang begaan. De voorsprong van de vluchters liep tot bijna twaalf minuten op, maar slonk al flink toen de eerste van de twee beklimmingen van de Alto de Jaizkibel naderde.

Aan de voet van de vermaarde col van de eerste categorie was de marge nog vier minuten en die werd gedurende de klim van 12 kilometer á 5,4% (maxima tot 8,5%) snel minder. Op 2,5 kilometer van de top, waar nog 76 kilometer te gaan was, gedaan met de vlucht van Palomares en Aramendia.

Marczynski toont strijdlust

Vervolgens wisselde vooraan steeds het beeld, maar Tomasz Marczynski was er steeds bij. De Vacansoleil-renner reed even met Eros Capecchi en Nairo Quintana vooruit en nadat zij in de afdaling van de Jaizkibel in de kraag waren gevat, leidde hij op de Alto de Arkala (tweede) met Tiziano Dall'Antonia.

Marczynski handhaafde zich tijdens de tweede beklimming van de Jaizkibel van voren, maar met wisselende metgezellen: achtereenvolgens Sergio Paulinho en Rafal Majka.

Marczynski en Majka kwamen op de top, op 38 kilometer van de meet, nog als eersten door, maar kregen kort daarna gezelschap van Gorka Izagirre, Sergio Henao en Rafael Valls. Een groep met favorieten (met onder anderen Mollema en Gesink) naderde echter snel.

Beslissende jump Sánchez

Op de Alkale, die ook twee keer werd beklommen, bleef Henao als laatste van de kopgroep over. Hij werd net na de top (op vijftien kilometer van de meet) teruggepakt door de favorietengroep, waarin Joaqim Rodríguez een ferme tempoversnelling had doorgevoerd.

Door de actie van Rodríguez ontstond er een breuk in de elitegroep, maar dat was van korte duur. Luis Léon Sánchez sloot aan, waardoor het Rabobank-smaldeel van voren op drie renners werd gebracht,

Na de hergroepering talmde Sánchez geen moment en sprong weg. Rodriguez ging met Richie Porte in de tegenaanval, maar hun missie mislukte doordat ze Mollema meekregen als stoorzender. Sánchez profiteerde en behield zijn kleine voorsprong.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl