NOS NieuwsAangepast

Lollyfabriek wil meer overnames

Bijna 80 miljoen lolly's rollen er per jaar van de band: bij Holland Foodz in Oosterhout. Sinds deze week is dat, na overname van enkele concurrenten, de grootste lollyfabriek van de Benelux.

Maar er wordt ook Oud-Hollands snoep geproduceerd als kaneelstokken en nogablokken. Is daar überhaupt nog een markt voor? "Jazeker", zegt directeur Jan Harm Spijkervet. "Onze klanten zijn de winkeltjes van Oud-Hollands snoep, maar ook Jamin, kermisondernemers en pretparken als De Efteling, Duinrell. En dat beperkt zich niet tot Nederland. Ook parken in bijvoorbeeld België, Frankrijk, Duitsland en Spanje verkopen onze producten."

Hopjes

Na de overnames van de afgelopen maanden wil Spijkervet nog meer: "Ik heb nog vijf, zes namen van bedrijven op een lijstje staan. Dat zijn ondernemingen die of het moeilijk hebben in de economische crisis of problemen hebben met het vinden van opvolgers. Mijn uiteindelijke doel bij die overnames is de ambachtelijke productie van oud-Hollands snoepgoed te behouden voor Nederland".

Dat Van Melle onlangs bekendmaakte de productie van Haagse hopjes over te hevelen van Nederland naar Italië, vindt Spijkervet "maar raar". "Zo'n oeroud product ga je toch niet in het buitenland fabriceren?"

Suikerwerk

Het Studiecentrum voor Snacks en Zoetwaren heeft geen omzetcijfers van Oud-Hollands snoepgoed. Wel weet de brancheorganisatie dat er in Nederland vorig jaar voor 838 miljoen euro aan suikerwerk is verkocht. Zuurtjes en lolly's namen daarvan 44 miljoen euro voor hun rekening.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl