'Veel naaktslakken door nat weer'

De naaktslak duikt deze zomer veel op in de Nederlandse tuinen. Ze komen meestal na zonsondergang tevoorschijn of na een flinke regenbui. Het natte weer van de afgelopen tijd verklaart volgens Klaas van Rozen, plaagonderzoeker Praktijkonderzoek Plant en Omgeving, de plotse aanwezigheid van de beestjes.

"Er zijn geen echte periodes van droogte geweest. Ook waren de temperaturen erg aangenaam. Zolang het lekker vochtig is, zijn slakken erg graag bovengronds actief", zegt de onderzoeker.

Naaktslakken brengen het grootste deel van de tijd onder de grond door. De zon is namelijk hun grootste vijand. Van Rozen: "Slakken hebben veel vocht nodig om zich voort te bewegen. Ze kruipen door middel van slijmafscheiding en dat kost veel water. Als ze 's ochtends door een vochttekort ergens stranden en in de zon terecht komen, is het snel gebeurd met de slak."

Verse blaadjes

Of er dit jaar echt meer slakken zijn, kan Van Rozen niet zeggen. "Ik hoor wel meer verhalen van mensen met tuinen en volkstuintjes die veel problemen hebben." Slakken zijn volgens hem namelijk gek op pas geplante plantjes. "Dan maakt het voor een slak eigenlijk niet uit wat er in de tuin staat. Verse blaadjes zijn heerlijke toetjes voor de slakken."

Volgens Natuurmonumenten zijn er in de natuur geen grote toenames te zien van naaktslakken. Dat komt omdat slakken in de natuur genoeg vijanden hebben. "In de tuinen ligt dat anders. De natuurlijke vijand voor de naaktslak is daar de egel. Maar doordat steeds meer tuinen zijn afgesloten, kan dat dier niet vrij meer bewegen en dus ook niet vrij jagen."

De Nederlandse tuinders en boeren lijken vooralsnog niet geplaagd te worden door een grotere hoeveelheid slakken. Volgens de Land- en Tuinbouworganisatie is er dit jaar ondanks het vochtige weer, geen opmerkelijke slakkenschade.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl