NOS NieuwsAangepast

CBS: economie licht gegroeid

De Nederlandse economie is ook in het tweede kwartaal licht gegroeid. De groei ten opzichte van het eerste kwartaal was 0,2 procent.

Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar kromp de economie met 0,5 procent.

Export

De lichte groei is opmerkelijk, omdat het Centraal Planbureau voor heel 2012 een krimp voorspelt van 0,75 procent.

"Ondanks de lichte groei zit Nederland nog steeds in een periode van laagconjuctuur", zegt het CBS.

De groei in het vorig kwartaal is in het bijzonder te danken aan de uitvoer. Er werd 3,6 procent meer geëxporteerd dan in het tweede kwartaal van 2011.

De bestedingen van consumenten was opnieuw lager. Er werd 1,3 procent minder uitgegeven dan vorig jaar. Huishoudens schaften vooral minder duurzame goederen aan.

Bouw

Er werd minder geïnvesteerd in onder meer woningen, gebouwen, wegen en machines. De overheid gaf 0,5 procent meer uit.

De meeste bedrijfstakken bleven op hetzelfde niveau dan een jaar eerder. Uitzondering is de bouw, die 9,3 procent achteruit ging. Deze sector krimpt al sinds 2009.

In het afgelopen kwartaal waren er 55.000 banen minder dan een jaar geleden, een daling van 0,7 procent.

Eurozone

Nederland deed het beter dan de eurozone in zijn geheel, zegt het Europees statistiekbureau Eurostat. De economie in de zeventien landen kromp in het tweede kwartaal met gemiddeld 0,2 procent.

Portugal had met 1,2 procent de sterkste krimp. De Italiaanse economie ging 0,7 procent achteruit. De Finse economie kromp met 1 procent, de Spaanse met 0,4 procent. Ook Cyprus (- 0,8 procent) en België (- 0,6 procent) gingen achteruit. Eerder op de dag meldde Duitsland een economische groei van 0,3 procent en werd bekend dat de Franse economie voor het derde achtereenvolgende kwartaal stagneerde.

'Niet wachten'

In een reactie zegt minister Verhagen van Economische Zaken dat hij in de cijfers geen reden ziet geplande bezuinigingen terug te draaien. "We hebben de luxe niet te wachten met de hervormingen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl