NOS NieuwsAangepast

'Desastreuze' stroomprijs Bonaire

De stroomprijs op Bonaire stijgt binnenkort met meer dan 50 procent. Dat is het gevolg van een arbitrage-uitspraak in een langslepend conflict tussen de plaatselijke elektriciteitsmaatschappij en de eigenaar van een windmolenpark. De uitspraak is bindend.

De water- en elektriciteitsleverancier WEB weigert al jaren een volledige vergoeding te betalen voor de stroom die het het windmolenpark levert. Volgens WEB zijn de kosten van windenergie veel hoger dan in het verleden was voorzien.

Doorberekenen

Een arbitragecommissie heeft exploitant Ecopower van het windmolenpark in het gelijk gesteld. Ecopower mag de volledige kosten van de opgewekte stroom bij WEB in rekening brengen. En dat ook nog met terugwerkende kracht.

Eilandbestuurder Burney el Hage zegt in het Antilliaans Dagblad (pdf) dat een tariefsverhoging van zeker 50 procent nodig is om de exploitatie van WEB kostendekkend te laten zijn. "Dat is natuurlijk desastreus voor de samenleving. De meeste burgers kunnen dat niet opbrengen."

Daar komt nog bij dat ook winkels en bedrijven de verhoging van de kosten zullen doorberekenen aan de consument.

Bonaire is sinds 10 oktober 2010 een Nederlandse gemeente. Bewoners klagen dat de prijzen sindsdien sterk zijn gestegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl