NOS NieuwsAangepast

Iran omzeilt boycot door omvlaggen

Iran heeft 26 schepen laten varen onder de vlag van het Afrikaanse land Tanzania, zonder dat de autoriteiten in Tanzania daarvan op de hoogte waren. Een scheepsagent in Dubai heeft de schepen ingeschreven via het autonome, islamitische Zanzibar.

Het omvlaggen brengt Tanzania in een lastig parket, omdat de Verenigde Staten en Europa een boycot hebben ingesteld tegen Iran. De boycot houdt in dat geen olie mag worden geïmporteerd uit Iran.

Schepen die varen onder de Iraanse vlag kunnen vanwege de boycot hun lading bijna niet verzekeren. Ook is het lastig om kopers en financiers te vinden. Varen onder de vlag van een ander land haalt die belemmeringen weg, zonder dat de schepen worden opgemerkt door Amerikaanse en Europese autoriteiten.

Andere naam

Vlak voordat de boycot werd ingesteld heeft de National Iranian Tanker Company (NITC) de namen van veel olietankers aangepast. Internationale autoriteiten kunnen de schepen daardoor bijna niet herkennen.

Tanzania startte een maand geleden met een onderzoek naar de schepen, na een beschuldiging van het Amerikaanse parlementslid Howard Berman. Berman dreigde Tanzania met strafmaatregelen vanwege de boycot.

Zanzibar, het autonome eiland dat deel uitmaakt van Tanzania, zegt zich misleid te voelen en heeft het contract met de scheepsagent verbroken. De schepen worden weer uitgeschreven.

Banden behouden

Tanzania zal niet verder meewerken aan het omvlaggen van schepen, maar de vicepresident van Zanzibar, Seif Iddi, benadrukt dat andere banden met Iran behouden blijven. Tanzania heeft in het verleden gezegd dat het de Iraanse ontwikkeling van een vreedzaam nucleair programma steunt.

Volgens Howard Berman vlagt ook het eilandstaatje Tuvalu in de Stille Oceaan Iraanse olietankers om. Hij heeft ook Tuvalu gevraagd te stoppen met het omvlaggen van de tankers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl