NOS NieuwsAangepast

Arabische Liga praat over Syrië

In de Saudische stad Djedda komt de Arabische Liga bijeen om te praten over de crisis in Syrië. Er zal onder meer gesproken worden over een opvolger voor Syrië-gezant Kofi Annan. De meestgenoemde kandidaat is de Algerijnse diplomaat Lakhdar Brahimi.

Annan maakte eerder deze maand bekend dat hij niet doorgaat als gezant van de Verenigde Naties en de Arabische Liga voor Syrië. De oud-secretaris-generaal van de VN zei dat zijn opdracht vrijwel onmogelijk was. Hij hekelde de verdeeldheid binnen de VN-Veiligheidsraad.

Werkgroep

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Clinton was gisteren in Istanbul, waar ze met haar Turkse ambtgenoot Davotoglu over de Syrië-kwestie sprak. Ze kwamen overeen samen een werkgroep op te richten, waarin onder meer gesproken zal worden over een plan van aanpak mocht president Assad ten val komen.

Binnen de werkgroep wordt ook overlegd over scenario's waarbij Assad gebruikmaakt van chemische wapens en over het toenemende aantal Syrische vluchtelingen.

Cruciaal

Komende week komen ook de leden van de VN-Veiligheidsraad samen om te praten over waarnemersmissie in Syrië. Er zijn nu 150 waarnemers in het land, maar hun missie loopt over een week af. VN-chef Ban Ki-moon heeft gewaarschuwd dat het monitoren van de situatie cruciaal is en dat de missie verlengd zou moeten worden.

Binnen de Veiligheidsraad heerst nog altijd grote verdeeldheid over Syrië. Rusland en China hebben opgeroepen tot een verlenging van de waarnemersmissie. Steun van de VS is twijfelachtig: Washington vraagt zich openlijk af of de missie wel zin heeft nu het geweld in Syrië onverminderd doorgaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl