NOS NieuwsAangepast

Boeddhistisch homohuwelijk

In Taiwan is een lesbisch stel getrouwd in een Boeddhistisch klooster. Het is de eerste keer dat een boeddhistisch homohuwelijk wordt gesloten.

De ouders van de 30-jarige Fish Huang en You Ya-ting waren niet bij de ceremonie. Zij keuren het huwelijk af. "We wisten ook dat ze niet zouden komen, maar ze houden wel van ons", zei een van de bruiden. "We zullen onze families laten zien dat ze trots kunnen zijn op ons als lesbisch stel."

Het paar, dat al zes jaar samen is, besloot vorig jaar te gaan trouwen na het zien van een tragische film. Daarin sterft een van de partners van een lesbisch stel en de ander blijft met lege handen achter omdat ze nergens recht op heeft.

'Niet verboden'

De boeddhistische leider Shih Caho-hui zegende het huwelijk in een klooster in het noorden van het eiland in. "Ik realiseer mij dat veel mensen het homohuwelijk radicaal vinden, maar ik heb daar geen moeite mee", zei zij. Volgens haar verbiedt de boeddhistische leer homoseksualiteit niet.

Homoseksuele stellen in Taiwan pleiten al jaren voor de legalisering van het homohuwelijk. Het kabinet probeerde in 2003 het homohuwelijk te legaliseren en homostellen toe te staan kinderen te adopteren. Maar die wet is nog steeds niet aangenomen. President Ma Ying-jeou vindt dat de publieke opinie zich eerst voor de wet moet uitspreken.

Manifestatie

In de hoop de zaak te bespoedigen sloten vorig jaar ongeveer 80 lesbische stellen tegelijk een symbolisch huwelijk tijdens een manifestatie in de open lucht. Ook Fish Huang en You Ya-ting hopen dat hun huwelijk weer vaart zal zetten achter een wetswijziging zodat homostellen gewoon met elkaar kunnen trouwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl